Mange sliter med å få plass til alt mulig rart man gjerne skulle hatt på hytta, både ute og inne. Da kan vår Ryddegledemetode som består av tre faser hjelpe deg for å lykkes med ryddingen. Fase 1 er planlegging. Lag en plan sammen på hvordan dere ønsker å ha det på hytta.

Hyttas funksjon

Det første dere må se på, er plassen dere har til rådighet på hytta. En overmøblert hytte kan fort virke uryddig, så gjør en vurdering på hvilke møbler dere trenger. Du skal kunne bevege deg rundt og lett se hva som er her, husk å ha det åpent på gulvet. Deretter må du spørre deg selv: Hva liker du å holde på med på hytta? Kanskje liker du å lese? Eller lage mat? Eller spille kort og brettspill? Og noe man også må spørre seg selv om er – skal vi ha masse gjester her?

Soneinndeling

Når hyttas funksjon er kartlagt, må det vurderes hvilke soner dere vil ha. Fase 2 i Ryddegledemetoden er å skaffe oversikt. Vurder hvilke soner hvert rom skal ha. For eksempel spisesone, hvilesone, oppbevaringssone, sosial sone og så videre. Lesehesten vil nok synes det er deilig å ha en egen liten lesekrok for eksempel. Om hytta er liten, kan du trøste deg med at mange foretrekker det enkle hyttelivet. Med andre ord: Liten plass gir deg ikke noe påskudd for å ha mye rot.

Møbler som har flere funksjoner

Når hytta i utgangspunktet har få kvadratmeter, må oppbevaringsspørsmålet tenkes ekstra grundig gjennom. Se etter flerbruksmuligheter. For eksempel en sittebenk som har oppbevaring, kan både brukes til lagring og å sitte på, og kan også fungere som en gjesteseng. En rustikk stol kan bli et fint nattbord, samtidig som den kan hentes fram til ekstra sitteplass. Et trancherbord gir både en ekstra arbeidsflate og mer oppbevaringsplass på hyttekjøkkenet. Dessuten kan du enkelt trille det ut en tur hvis du vil kokkelere på hytteterrassen.

Tenk logistikk for organiseringen

Fase 3 i Ryddegledemetoden er å tenke logisk organisering. Alt skal få en plass som er logisk i forhold til bruk. Da blir det lett å finne og enkelt å holde ryddig. Hyttelivet inneholder også kvalitetstid med familien, gode venner på besøk, herlig mat og morsom underholdning. Her skal du finne en fast plass som er logisk både for deg og gjester slik at det blir lettere å legge ting tilbake etter bruk, og du unngår at ting ligger og slenger. Ting du bruker ofte, bør være lett tilgjengelig, mens ting dere bruker sjelden kan ryddes vekk i et skap. Heng opp synlige kroker til for eksempel håndklær og kjøkkenredskaper.

Til skiutstyr og diverse er det fine løsninger der du binder det opp mot veggen, enten ute eller i boden, så du slipper å ha det liggende på gulvet. Skijack og skipeg er eksempler på opphengsløsninger for skiutstyr, så du kan henge dem opp langs veggen eller i taket.

Tenk over om du har ubrukt potensiale som du overser

I mange hytter kan volum utnyttes mye bedre, både under vinduskarmer, mellom trappetrinn og under gulvet eller taket. Tenk over dine oppbevaringsbehov og hvordan du skal løse dem, i stedet for å tenke en rom til rom løsning. Se etter gangpartier og andre nøytrale områder som kan få plass til for eksempel yttertøy, sengetøy, vaskeutstyr, tursekker og diverse utstyr. Gjør research og få oversikt over vanlige mål på skap, ofte er det lurt å ikke alltid ha standardmål, men i stedet velge skap som ikke er så dype. Skapløsninger som utnytter takhøyden er genialt. En hel vegg med en kul oppbevaringsløsning kan være redningen som holder hytta ryddig.

Også sengeplasser kan utnyttes bedre ved å bygge senger høyt opp, for da kan du få plass til oppbevaring under senga på en praktisk måte. Det kan være lurt å vurdere en møbelsnekker til å lage spesialløsninger som ikke er etter standardmål.

Ellers så er mine beste tips for å ha en ryddig hytte:

  • Fjern ting du ikke bruker
  • Velg praktiske ting som har en funksjon
  • Skap montert på veggen gir luft og et ryddig inntrykk

Du kan lese mer våre ryddetips til hytta i artikkelen til hyttemagasinet her.

Ønsker du å lære mer om Ryddegledemetoden?

Da har vi ingen tid å miste… kom, jeg gleder meg til å ha deg med 🌸 Bli med og les mer om ryddegledekurset her.