Hvor skal jeg begynne å rydde? Dette er et spørsmål jeg får veldig ofte. Når huset flyter er det veldig lett å føle seg overveldet. Du vet ikke hvor du skal starte og ender opp med å gjøre ingenting.

Å ha et ryddig hjem handler ikke bare om god og praktisk organisering av tingene dine, men også gode ryddevaner. Husk at vaner tar tid å innarbeide. Begynn med et punkt, og fokuser med å få det på plass før du går videre. Ideelt sett blir dere som familie enige om at slik skal det være heretter, men er det vanskelig å få mann og barn engasjerte, får du gå foran med et godt eksempel.

 

Her er mine tre tips til gode ryddevaner:

1. Begynn med husets hjerte: Kjøkkenet. Nærmere bestemt oppvasken. Oppvaskmaskin er en utmerket plass å oppbevare skitne glass, fat og gryter. Likevel er det ofte slik at skitne fat blir stående på kjøkkenbenken, selv om oppvaskmaskinen er tom. En god vane kan være å sette på oppvaskmaskinen om kvelden og tømme den om morgenen mens du venter på at kaffen blir ferdig. Gjør det til en vane (og innprent alle husets medlemmer den samme) at skitne fat, glass og bestikk skal settes rett inn i maskinen. Mange velger å bruke samme glass og kaffekopp en hel dag – finn i så fall en plass dette kan stå. Hvis du ikke har oppvaskmaskin kan du ha en balje stående på benken hvor du samler alt som er skittent. Når du har satt satt på oppvaskmaskinen eller tatt oppvasken gjør du det til en vane å tørke av benken, så får du gleden av å starte en ny dag med et rent og ryddig kjøkken.

2. En husmor går aldri tomhendt, het det i gamle dager. Når du reiser deg fra sofaen, tar du samtidig med deg den tomme kaffekoppen og setter i oppvasken og den ferdigleste avisa og legger i papiravfallet. Når du skal ut av huset, tar du med deg søppelposen eller flaskene som skal pantes.

3. Heng klærne inn i skapet. Det er fort gjort å henge kåpa på knaggen og slenge genseren over en stol. Dermed varer det ikke lenge før knaggen blir så overfylt at du ikke ser hva som henger der, samt at klesplaggene på stolen har vokst til en diger haug. Ikke bare blir det ryddigere når du henger eller legger klærne der de «bor», klærne holder seg også pene lengre. Veldig mange har en stol på soverommet som ikke blir brukt til annet enn hauger med klær. Det kan bli lettere å vende seg til å legge klær på plass hvis du fjerner den. Barn har det med å slenge klær på golvet, så det er viktig å gjøre det lett for dem å henge/legge ting på plass ved å ha skap og skuffer i riktig høyde. En god vane kan være å multitaske mens du kler deg om morgenen: Rei opp senga og rydd inn klesplagg eller legg på vask klær som ligger fremme. Gjør du dette hver morgen unngå du å bli overveldet.

Sjekk også mine andre RYDDETIPS for inspirasjon til å rydde og å gjøre det fint hjemme.

Og du – har du fått med deg at jeg har en egen podkast som heter for Interiørprat? Klikk her for å lytte!