Få ting gjør oss mer stresset enn når vi opplever å ikke ha oversikt. Det kan være at du har altfor mye å gjøre på jobb med for mange arbeidsoppgaver du ikke helt føler du takler. Det kan være travle ettermiddager og kvelder, med unger som skal følges opp på flere fritidsaktiviteter. Hvis det er mye rot og kaos i hjemmet ditt, mister du også oversikt der.

Vi mennesker har et intuitivt behov for å ha oversikt. Når vi kommer inn på en kafé, velger vi helst det bordet hvor vi kan se inngangen. I en park eller på en åpen plass velger vi den benken som gir utsyn til hvem andre som kommer og går. Å ha oversikt gir oss en følelse av å ha kontroll. Det gir trygghet.

Når du har oversikt hjemme, vil det også hjelpe deg å få tilbake kontroll og oversikt på andre områder i livet ditt. Hjemmet er vårt fristed, vår ladestasjon. Når det er en rolig, oversiktlig og trygg atmosfære hjemme, vil det hjelpe deg å se hva du skal gjøre for å få oversikt ellers, også. Hvis du ikke helt vet hvor du skal begynne å rydde, kan du lese mer her.

Hvordan får du oversikt hjemme?

Oversikt betyr at du vet hvor ting er. Det betyr at alle gjenstander i hjemmet ditt har en fast plass. Fra tomflasker som skal pantes, skolesekker og treningstøy til servietter, telysholdere og julepynt. Det betyr at når du åpner et skap eller en skuff, så vet du hva som befinner seg der.

De fleste av oss har bestikk i bestikkskuffen på kjøkkenet og gryter i gryteskapet. På kjøkkenet er det logisk hvor du skal ha ting. Du vil for eksempel ha oppvaskmiddel og oppvaskbørste i nærheten av vasken, og plassere krydder i nærheten av komfyren.

Du kan tenke i samme baner når du skaper oversikt i resten av boligen. Oppbevar ting der du bruker de. Gjenstander som brukes sjelden, kan plasseres innerst inne eller på toppen av et skap, i en bod eller på et loft. Det samme gjelder for klær og sko som ikke er i sesong. Når du tar bort vinterjakker og støvletter fra gangen sommerstid, føles den automatisk mer oversiktlig.

Les også 5 tips for god start på hverdagen 

Synes du det er vanskelig å organisere hjemmet ditt slik at du får oversikt? Da kan nettkurset Ryddeglede være noe for deg!

Klikk på videoen under for å vite mer.

ryddeglede