Her om dagen spurte jeg på Facebook om hva som er den største utfordringen når det gjelder rydding. Veldig mange svarte «giddalaushet», «det er kjedelig», «kommer meg ikke opp av sofaen», «mangler motivasjon» og liknende.
Men hva hvis rydding var artig?
Hva om du faktisk fant ryddegleden?
En umulighet, sier du?
Rydding kan være gøy!
I årenes løp har jeg hjulpet flere hundre mennesker å skape varig ryddige, koselige hjem, hjem hvor hele familien trives. Det er fullt mulig å gå fra rot og kaos og å ha et nærmest hatefullt forhold til rydding, til å faktisk like det!
Les mine smarte ryddetips til klær og garderobe.
Sissel levde i rot i mange år. Fra tid til annen brukte hun å ta en skikkelig opprydning, men opplevde at det ble rotete igjen nesten med en gang. Det ble ikke bedre da hun fikk mann og barn. Tvert imot – det var bare flere personer i huset som rotet! Rotet førte til mye krangling. Hver gang de skulle ha besøk ble det «panikkrydding».
Sissel og familien trengte hjelp til organisering og å innarbeide nye vaner. Mann og barn var uinteresserte i Sissels ryddeprosjekt, men hun bestemte seg for å ta ledelsen og skape det ryddige, fine hjemmet som var viktig for henne. Hun startet på kjøkkenet og jobbet seg videre til stue, gang, bad og soverom. Barna hennes var da 11 og 12 år gamle. Hun hjalp de med å få et godt system på sine rom, men bestemte også at heretter fikk de selv sørge for å holde orden der. Store mengder klesvask og en salig blanding av rene og skitne klær, hadde vært en av utfordringene. Nå viste hun barna hvordan de brukte vaskemaskinen. De fikk også beskjed om at hun bare vasket de skitne klærne som hun fant i skittentøykurva på vaskerommet – hvis de ikke klarte å legge sine skitne klær der, ble de heller ikke vasket av henne. Fellesarealene ble erklært rotefri sone.
Mer orden ble bedre livskvalitet
Til Sissels forbauselse fungerte det nye regimet. Til tross for at mannen og ungene ikke ville bli med å lage et felles system, aksepterte de uten videre Sissels «ordensregler». Det var ingen som mukket eller ble sure hvis hun sa at «skolesekken må du ta med inn på rommet» eller «kan du være snill å henge skjorta di inn i skapet». Ungene begynte å vaske sine egne klær og Sissel overhørte at de faktisk skrøt til kameratene av det! Hele familien satte pris på at det ble hyggeligere hjemme. Og Sissel oppdaget at rydding nå handlet mer om å få det fint og koselig, det var ikke lenger en stressfaktor.
Ny video – Ta en titt og legg gjerne igjen en kommentar. Abonner gjerne på kanalen, om du liker denne typen innhold.
Ps! Har du meldt deg på foredraget mitt «Tenk nytt om innredning og rydding – finn ryddegleden»? Hvis ikke kan du melde deg på HER. Og ja, det er helt gratis!