Hvis du har mye rot hjemme er det lett å føle seg overveldet. Du aner ikke hvor du skal begynne, og det føles som en umulig oppgave å skulle få orden og sortere alt. Det blir lett til at man føler seg utmattet bare ved tanken – og unngår å gjøre noe som helst. Eller, som en kursdeltaker beskrev det så treffende:
Jeg overvelder meg selv med gjøremål, så jeg begynner overalt.
Her er noen råd til deg som føler deg overveldet av mye rot hjemme:
Det første er å erkjenne at du faktisk føler deg overveldet og synes dette er vanskelig å ta fatt i. Bare det å erkjenne dette er et viktig skritt. Hittil har du kanskje dekket over det du egentlig føler med utsagn som «jeg trives egentlig med rot rundt meg, ellers føles det ikke hjemmekoselig» eller «jeg bare er et rotehue». Mange føler seg flaue fordi de ikke klarer å ta fatt i rotet. Etter å holdt ryddekurs i mange år, vet jeg at det er så mange grunner til at rotet ta overhånd. Det kan være sykdom, dødsfall i nær familie eller personlige kriser.
Kanskje trenger du ryddetips til klærne dine?
Mye rot er ingenting å være flau over.
Siden du leser dette, vil jeg tror du har kommet så langt at du begynner å bli motivert til å gjøre noe med mye rot som har samlet seg opp. Gratulerer!
Dette er en fin tid til forandring.
Skritt to er å erkjenne at rotet ikke samlet seg i løpet av en dag og at huset heller ikke blir ryddig på en dag. Hvis du føler deg overveldet er det ekstra viktig å tenke babyskritt. Selv en reise på 3000 mil starter med et skritt, heter det.
Hva er det minste du kan gjøre i dag?
Kanskje kan du rydde i syskrinet ditt? Eller strømpeskuffen? I dette blogginnlegget om hvor du kan begynne å rydde får du også noen tips til hvordan du kan komme i gang.
Hvorfor ikke ta det stegvis sammen med meg på kurs?
På nettkurset lærer du skritt for skritt hvordan du skaper varig orden hjemme.
Travel nå, sier du?
Har du tid til DETTE?
- Å knote og klø deg i hodet hver gang du skal organisere noe?
- Å la rote ligge i bunker og ose av dårlig samvittighet i flere måneder?
- Å kaste bort tid på å lage system som ikke funker?
Antagelig ikke.
De fleste av kursdeltakerne mine er kronisk travle. Teknikkene i kurset er skrudd sammen for at du skal spare deg for tid og frustrasjon. Og nettopp det forteller mange av deltakerne at de oppnår. Så tiden du bruker på å lære deg hvordan, henter du fort inn igjen.
«Mye som skjer akkurat nå – må jeg begynne med en gang?»
Nope, du kan begynne når du vil og ta det i eget tempo. Sluk det helt eller ta det stykkevis og delt i stunder hvor det passer.
Så, hva sier du?