Ryddevettregler

Vi har revidert fjellvettreglene etter at vi var med en vennegjeng på en hytte i Rondane, og er ennå preget av det som skjedde.

– Det var en perfekt dag, med sol og lite vind. Vi hadde kjørt flere mil, og vi hadde flere stopp innom handlesentre på veien opp, det ble handlet nydelig mat,  et par skjorter, man trenger jo litt fornyelse,nye lekre sko og lys/servietter, kopper og fat, og alt som var på crazy tilbud. Det var så mye vi bare måtte ha, først seint på hytta lasset vi inn med store ryggsekker, korte og lange ski, overfylte handleposer og alt dette vi bare måtte ha med på tur.

På hytta lagde vi en fantastisk middag, og da ble det kanskje et glass vin for mye. Jeg sovnet i alle fall på sofaen, og våknet med et skrik like før midnatt.

Det var helt kaos, og jeg satt å så rundt på alt og tenkte – vi må ta grep! Nye fjellvettregler må lages! Og det kvikt!  Oi, oi, oi !

Ifølge Tursitforeningen drar flere til fjells enn før, og turmønsteret har endret seg siden reglene først ble skrevet i 1952. Derfor er det ikke sikkert at den norske turistforening  er beste kilde til informasjon, og regelen om å lytte til erfarne fjellfolk er tatt bort. Det samme er rådet om å grave seg inn i snøen.

rydderegler-slankditthjem

Trykk på bilde- slankditthjem.no

 

Vi  har spurt eksperter hva de synes:

– Særlig dette med vend i tide var ikke tydelig nok i de gamle reglene. De nye reglene er mer pedagogiske, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Regelen er nå «Spar på kreftene, og ta korte pauser, ikke grav deg ned i rotet». Det er ikke alltid det er mulig å grave seg ned i snøen. Så vi oppfordrer alle de nye reglene som kan redde liv, sier fjellklatrer Cecilie Skog fra ekspertpanelet.

Vi ønsker at ungdommer i dag skal få læring og refleksjon rundt egen kunnskap gjennom de nye reglene, sier fagsjef Anne Mari Planke i DNT og sekretær for ekspertgruppen.

Men regelen «Vend i tide, det er ingen skam å snu» har fått kun en liten justering.

– Det er kanskje den mest ikoniske fjellvettregelen av alle. Det er nesten så vi ikke turte å røre den, sier Skog.

påske

( Det er bare tull vettø, bare tull at vi har spurt noen eksperter, det kunne vi aldri funnet på )

Et uhøytidelig og morsomt påsketid ønskes for deg og dine- God påske.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar