Når rydder du ut jula?

Er du veldig glad i jul?

Da kan du med tradisjon som alibi, vente ennå noen dager før juletreet må kastes ut.

rydd-ut-jula når rydder du ut jula IMG_1277

20. dag jul (13. januar) er etter eldre norsk tradisjon den siste dag i julen. Noen steder ble dette markert ved at man «jagde ut» julen med sopelimer ifølge Store Norske Leksikon. Enkelte holdt 20. dag jul for å være gamle nyttårsdag, i samsvar med at trettendedagen var gamle juledag eller hellige tre kongers dag.

Men tradisjonen med å vente til 13. og 20. dag jul oppleves som slettet. For hvert år ser det ut som folk kaster jula tidligere og tidligere ut. Noen rydder ut jula så tidlig som tredje juledag! Men stress ikke, du kan med god samvittighet vente noen dager til.

Når du rydder ned jula kan det være fristende å bare hive alt bort i en eske. Men hvis du tar deg litt tid og pakke julepynten vil du takke deg selv når du skal åpne julepynte esken til neste jul.

Her er mine tips:

  • Sorter pynten inn etter når du skal bruke den. Advent tingene kan være lurt å samle sammen, og ha øverst i boksen, så det blir lett å ta ut. Mens juletrepynten kan være nederst for den trener du tilslutt.

  • Gå over julepynten, er noe blitt ødelagt? Trenger du å reparere noe? Gjør det før du pakker ned pynten så slipper du å pakke opp ødelagt pynt.

  • Har du noe julepynt med mye glitter? Pakk de for seg selv (evt. inn i en pose) så ikke alt i boksen blir glitrende.

  • Pakk glasskuler, glasspynt og juleservise godt inn i avispapir, bobleplast m.m. så du slipper å pakke opp knuste gjenstander.

  • Hvis du pakker inn kubbelys, te-lys osv tenk om julepynten kan bli utsatt for mye varme. Jeg hadde julepynten min på et kryploft, som tydelig har blitt varmet godt opp i løpe av sommeren. Så når jeg skulle pakke ut julepynten oppdaget jeg at det var pakket ned to røde kubbelys. De hadde smeltet utover i boksen. Så nå blir alle julelys brukt opp og ikke pakket bort.

Lykke til med ryddigen av julepynt! Og du! Nyt den «tomme plassen» etter julepynten. Du føler kanskje du trenger noe nytt, og fylle opp? Men nyt at du har tom plass. Kanskje du finner noe lengst inne i skapet som trenger å komme fram? Som regel trenger vi ikke å kjøpe for å fylle opp tom plass, du har sikkert et eller annet et sted 😉

når-rydder-du-ut-jula-romforsjelen.no

No comments yet.

Legg igjen en kommentar